Saker att tänka på ur säkerhetssynpunkt, vad det gäller mobiltelefon och surfa med mobilen!

mobilsäkerhet

Vi, på Jensa dot com, jobbar dagligen med säkerhet på datorer, servrar och inte minst mobiler. Vi märker mer och mer att många inte förstår eller inser, vad det kan innebära att inte tänka efter före, när det gäller en sådan enkel sak som användandet av sin mobil.

Så här ger vi er en liten manual och många tips att tänka på.

– Förvara din mobil säkert!

Tänk på att idag har du i stort sett tillgång till allt från din mobil, det behövs inte många sekunder för att tömma ditt swish-konto, ringa Thailand, köpa tjänster digitalt, komma åt din e-post, bilder, sociala tjänster och mycket mer. Använd de säkerhetsfunktioner som ligger i telefonen, en pinkod förlänger detta problem med tillräcklig tid för att det inte skall ske.

– Säkerhetskopiera

Använd de backup-möjligheterna som följer med i respektive OS. Bilder, kontakter, kalender etc, backas atomatiskt upp och laddas automatiskt ner när du får ersättningstelefon om den nu skulle blivit stulen, tappad, överkörd eller något annat tragiskt.

– Nedladdning och annat

OM det låter för bra, så är det säkert det. Om du får SMS, E-post eller annat där du vunnit något fint, någon obskyr doktor i Mogadishu som vill dela på hans farbrors arv på 76 miljoner dollar eller annat som du inte riktigt känner dig säker på och det låter för bra. Radera! Öppna inte, klicka inte, sänd inte svar. PUNKT

Tänk även på att dina vänner, på bl a facebook, kan sända “skräp” utan att veta om det själv. Får du länkar till porr och annat från din farbror som du inte sett på 10 år, så tror vi inte att det är det första och bästa han sänder dig.

Se till att inte installera appar som är utanför leverantörernas siter. Det finns möjlighet att stoppa att detta går, se hos din tillverkares sidor.

Sist men inte minst, vänta inte med uppdateringar av operativsystemet, OM det inte är så att din it-avdelning informerar om att du ska det.

– Gratis Wifi

Gratis är gott, men tänk på att bara använda nät som du känner till och litar på.

Det är så lätt idag att stjäla information eller annat genom att sätta upp en gratis hotspot. Någon mer förklaring behövs inte, bara lita på oss, slå av wifi när du är färdig. Du sparar batteri, du säkrar upp din mobil.

– Mobiltelefon och jobb

Hanterar du känlig information på jobbet, se till att du är skyddad och krypterad. Detta har säkert din it-avdelning full koll på, men det är inte alltid de vet vad du gör med din telefon. Vilka nät du använder, vilka tjänster du installerat, vilka tjänster du använder, vilka appar du “testat” och glömt radera, där du fyllt i att den skall uppdateras automatiskt.

– Bluetooth

Se till att Bluetooth är avstängt, när du inte använder det. För en del år sedan var det en “kul grej” , inom IT-branschen, att “bluetooth-ragga”. Men det är ju svårare idag, när de flesta inte byter namn, men det innebär ju inte att de stänger av tjänsten.

Acceptera bara filer och anslutningar från någon du litar på. Ibland får du förfrågningar via Bluetooth till din mobiltelefon om att en enhet vill ansluta sig eller sända en fil. Oftast vet du i förväg att någon vill göra det. Får du förfrågningar om anslutningar du inte i förväg väntat dig, eller från någon du inte känner till, bör du inte acceptera utan att ha tagit reda på vad det är eller vem som skickat det. PUNKT

– E-handel

Enkelt uttryckt kan man väl säga som så, bästa är att alla köp går genom Paypal eller liknande tjänst. Alltså att inte använda sitt mastercard eller visa kopplat till lönekonto. Att bara köpa av företag man känner till och som man anser, eller vänner/familj anser, är seriösa.

Använd för guds skull inte samma lösenord till alla olika handelsplatser, e-post, sociala tjänster. PUNKT

– Position

Positioneringstjänster kan vara ypperligt, ibland. MEN stäng av dem när du inte använder dem. DU sparar batteri och din integreritet bibehålls.

 

NWT Expressen – Computer Sweden – Jensa Consulting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s