Varför den konventionella världen hatar Bitcoins?

Bitcoin har stadigt gått upp under 2016, med cirka 120 %, inte ett pip, inte rad, förutom efter Bitfinex så klart, i någon svensk press. Bitcoin Kursen gör en fin avslutning av förra året och de första dagarna av 2017, cirka 40 % uppåt de sista två veckorna, sedan gör en störtdykning, cirka 20 %, på några timmar under torsdagen och det blir nyheten.

bitcoin123

Bitcoin Konventionell, Nej! Det är ju det som är hela grejen med Bitcoin, det är en valuta som står utanför och ska göra det. När Avanzas Claes Hemberg säger “Jag skulle inte våga lägga en krona på bitcoin, anledningen är att det inte finns någon riktig användning för den. Jag kan lika gärna investera i körsbärskärnor” i Svd. Gör han ju det, för att om du nu kan vara din egen bank eller finansinstitut, låna ut, låna in, sälja, köpa, spekulera i en valuta, utan att betala några som helst avgifter, som hans bolag inte kan tjäna pengar på, är det självklart inte i hans eller hans bolags intresse. Och det är ju precis därför den finns och har skapats.

minbtc

När Riksbanken (2014) gjorde sin utredning om “cryptovalutor” (ladda ner här), så ligger mycket av fakta på att den har lite omsättning i värde, inte är en virtuell valuta och den står för 0,1 % av alla transaktioner i världen och inte valuta som kommer att användas för att spara eller använda på ett “konventionellt sätt”.Hur man sedan kommer fram till att man vill utforska sin egen variant av “virtuell valuta” efter att använt 17 sidor och rätt många arbetstimmar på att reda ut detta, kan man ju fråga sig. Klart man är rädd att förlora sitt ämbete och staten sin kontroll.  För det det är ju precis därför den har skapats.

1483266477579

För mig och många andra, handlar Bitcoin om så mycket mer än vad kursen är eller hur man ska tjäna pengar på handeln med den. Här har vi en valuta och med den ett system som gör att du och jag kan göra upp en affär, transaktion eller lån, utan att någon vet det förutom du och jag. Där 3:e parten, som i den konventionella världen är ett vinstdrivande företag, i den bitcoinska världen är en blockkjedja som “alla” har tillgång till, man kan se att transaktionen är gjord, men inte till vem, förutom de som gjort affären.

15873582_1307130195976191_999713537385922132_n

När jag hör att det inte finns några användningsområden för Bitcoin blir jag förvånad, eftersom det är just därför den rusar i höjden. För när de konventionella valutorna visar sina brister, höjs bitocionkursen och Bitcoin visar sin styrka. Att ladda ner och köpa Bitcoins är idag en enkel lek. Problematiken, för den konventionella världen, är att den inte har kontroll.

SvT – Sydsvenskan – Breakit – DI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s